Enjoying this page?

שימני כחותם על לבך וגו

Video part 1  Video part 2 Video part 3 

שימני כחותם על לבך כו'[1].

הנה החותם הוא ענין תפילין. חותם על לבך - תפילין של ראש, דהיינו רצועות דתליין על לבא. חותם על זרועך - תפלה של יד.

(ברבות בשה"ש ע"פ זה, ת"ז תיקון כ"ב, ובזח"ג מצורע נ"ד ב', במדבר ק"כ ע"ב. ועיין ברבות וישב פ' פ"ה' גבי: חותמך ופתילך, ובפ' במדבר ספ"ה' גבי: ד"א ותהלתי אחטם לך כו' שימני כחותם)

והיא בקשת כנס"י להיות החותם ממנה. וכמארז"ל[2]: תפילין דמארי עלמא מה כתיב בהו: ומי כעמך כישראל כו'[3] ומי גוי גדול כו'[4].

וביאור ענין חותם זה, הוא עד"מ יש חותם שחותמין אותו בשעוה ונעשה עוד חותם על השעוה. והנה אם האותיות שעל החותם שוקע נעשה על השעוה בולט, ואם האותיות שעל החותם בולט נעשה על השעוה שוקע.

ולהבין זה בנמשל. הנה נודע שניצוץ אלהות מתלבש בנפש להיות שכל ומדות ומחשבה דבור ומעשה. והוא בחי' אהבה המסותרת, וצריך להוציאה מההעלם אל הגילוי להיות עולה למעלה כרשפי אש לצאת מנרתקה. ונקרא בחי': הר - שבולט מן מישור הארץ.

וזהו: לא כאברהם שקראו הר[5] - שבחי' הר הוא בחי' אברהם - אהבה, להיות: ואהבת - לשון רצון: את הוי' - שיהיה: אלהיך. ולא כמו שמלובש בנפש כו'.

(ועמ"ש בד"ה: כי ההרים ימושו, ובד"ה: קול דודי כו' מדלג על ההרים)

והיינו ע"י: שמע ישראל - ישראל הוא ניצוץ אלהות המלובש בנפש, ומפוזר בפיזור הנפש בהתחלקות שכל ומדות מחשבה דבור ומעשה. ושמע - מלשון אסיפה וקיבוץ, שיתקבץ למעלה לשרשו, מחמת כי: הוי' אלקינו - בחי': תרין ריעין כו'. שההתחדשות מאין ליש הוא תמיד, כמאמר: המחדש בטובו כו'. הוי' אחד - בלי שום שינוי. לפי שאינו מלובש ממש, כח הפועל בנפעל: כי לא מחשבותי מחשבותיכם כו'.[6]

רק: בשכמל"ו[7] כי הארץ הלזו הגשמי' הוא בחי' - מל' דעשיה, וג"ע תחתון היא - מל' דיצירה, וג"ע עליון - מל' דבריאה. והכל רק בחי' מל' בלבד: צדיקים נהנין מזיו השכינה[8], ושכינה היא מל', שהיא בחי' שם בלבד: יחיד חי העולמים מלך.

ולכן: ואהבת את הוי' אלהיך, כי: מי לי בשמים כו'[9], כלה שארי ולבבי כו',[10] בבחי': ובכל מאדך - בלי גבול, שאין לו כלי המגביל, רק לדבקה בו ממש בא"ס ב"ה מקור החים מקור התענוגים.

אך איך יבוא למדרגה זו - הוא ע"י פסוד"ז וברכות ק"ש. פסוד"ז: רוממות אל בגרונם וחרב פיפיות[11], לזמר עריצים[12] על ידי רוממות אל, ק"ש וברכות ק"ש, איך שהמלאכים מקדישים בבחי' ביטול.

והאופנים ברעש גדול - מפני שהם בבחי' יש: אלף אלפין ורבו רבבן[13]. וכשרואין ביטול היש, כי: קדוש הוי' צבאות - דהיינו הנמשך בצבאות הוא עצמו בחי' קדוש ומובדל, ע"כ מרעישים בקול רעש גדול - משא"כ: שרפים עומדים ממעל לו[14] וכ"ש הארץ וכל אשר עליה, צ"ל יותר בקול רעש גדול מחמת ביטול היש.

וזהו ענין ק"ש בבחי' רעש, על הביטול למהוי אחד באחד. עד שמסיים: אני הוי' אלקיכם[15] ממש. ואח"כ שמו"ע תפלה בלחש כמדבר באזני המלך בלחישו. וע"ז אומרים: אדני שפתי תפתח[16] - כדי להיות: ופי יגיד תהלתך, ברוך אתה כו'.

וכ"ז נקרא בחי': הר - הוא גילוי האהבה המסותרת לצאת מהעלם אל הגילוי כו'.

אך יש עוד בחי': הר ההר - הר ע"ג הר, בחי': כפה עליהם הר כגיגית[17] - שנמשך הר העליון ע"ג הר התחתון, להיות הר ע"ג הר. כי ע"י בחי': ובכל נפשך - לאתדבקא רוחא ברוחא, מחשבה במחשבה כו' - נמשך אתערותא דלעילא מאליו וממילא בלא יגיעה, להיות: והיו הדברים האלה אשר אנכי כו', והוא בחי': הר העליון.

כי: אורייתא מחכמה נפקת. פי', חכמה שבבחי' ביטול. (כי: כולם בחכמה עשית[18], ומה יתרון לחכמת התורה - אלא שהיא חכמה שבבחי' ביטול: שמן משחת קדש[19]) שכל התורה היא להביא הכל לבחי' ביטול לאחד, לזכות את הזכאי ולחייב את החייב, ולהפריד הרע מן הטוב לברר כו'. ובחכמה אתברירו להיות ביטול לה' אחד, ע"י רמ"ח מ"ע ושס"ה ל"ת. ע"י מ"ע - לדבקה, שהם רמ"ח איברים דמלכא, כלים ומכון לשבתו ית', וע"י ל"ת - להפריד הרע כו'.

ובחי' ביטול זה נמשך באתערותא דלתתא, להעלות את הנפש, להיות מה הוא רחום כו': אשר קדשנו במצותיו - במצותיו דייקא. וע"ז נאמר: ותרם כראם קרני בלותי בשמן רענן[20]:

ב וכל זה הוא בחי' עליות העולמות ממטה למעלה, והוא בחי' חותם הבולט, ונעשה מלמעלה למטה בחי' חותם השוקע. כי: לאו דאית לך צדק ידיעא ולאו מכל מדות כו', אלא ע"י אתעדל"ת: כל העוסק בתורה הקב"ה שונה כנגדו כו' - התלבשות אור א"ס ב"ה בחכמה כו'. ועשיתם אתם[21] כתיב. לעשות ולקיים את כל דברי כו'[22].

(ועמ"ש בד"ה: ועשית ציץ גבי: ופתחת עליו פתוחי חותם. ועמ"ש בד"ה: השמים כסאי - בפי': לעשות ולקיים כו' עד: וזהו השמים כסאי כו' ע"ש. וזהו ענין אחד עם מש"כ בענין החותם שוקע שנמשך מלמעלה ע"י הבליטה שמלמטה)

וזהו ענין שוקע: וירד ה' על הר סיני[23] - שנעשה התלבשות אור א"ס בבחי' העלם כו'.

וזהו תפילין של יד דמיושב, שהוא כנגד ק"ש וברכותיה, בחי' תפלה דמיושב, בחי' רעש גדול, ממטה למעלה. קדש לי כל בכור[24] - הוא חכמה, ראשית. וכנגד זה מלמעלה למטה: למען תהיה תורת ה'[25] - אורייתא מחכמה נפקת: בפיך - בבחי' שוקע.

ופ' שנייה: יציאת מצרים, הוא גילוי האהבה המסותרת מהעלם המוח אל הלב. שכל זמן שהוא במוח לבד הוא בבחי' מיצר וגלות, שאינה בגילוי. משא"כ בהתגלות נקרא בחי': לידה - ומולדותיך ומכורותיך ביום הולדת כו'.[26]

והוא בחי' גילוי - השמחה של מצוה: אם הבנים שמחה[27], תחת אשר לא עבדת כו' בשמחה כו'[28], והיינו גילוי פ': שמע והיה א"ש[29], שהם אהוי"ר.

ובמעשה - הגילוי הוא בצדקה. כשם שע"י פרשה ראשונה נמשך תורה, כך ע"י פרשה זו נמשך צדקה, שהוא בחי' רחמנות, ועי"ז מעורר למעלה ג"כ בחי' רחמנות.

כי לאו מכל מדות כו' - שהרחמנות הוא התפעלות, ולא שייך זה באור א"ס ב"ה שאין בו שום שינוי רצון ח"ו. אלא שמתלבש בבחי' רחמנות ע"י מעשה הצדקה, באתערותא דלתתא אתערותא דלעילא: כן צדקה לחיים[30] - כן ובסיס לחיי החיים: מכון לשבתך[31]

וזהו ג"כ בחי': שוקע - מלמעלה למטה. כי להיות התלבשות אור א"ס ב"ה במדות הוא ענין שוקע ובחי' העלם.

והנה כל ענין חותם זה: שממטה למעלה הוא בולט ומלמעלה למטה הוא שוקע - נקרא: חותם על זרועך. כי: שמאלו תחת לראשי[32] - לראשי אותיות ישראל, ולהיות: תחת לראשי - דהיינו להיות גורם העלאת ישראל, הוא ניצוץ אלקות מלמטה למעלה - הוא מבחי': שמאלו:

ג אך בחי' חותם הב' שממטה למעלה - הוא שוקע, הוא ענין שמו"ע תפלה בלחש, השתחוואות, בחי' ביטול באור א"ס ב"ה ממש. (וכמ"ש בד"ה: יהודה אתה יודוך, וסד"ה: השמים כסאי הנ"ל בפי': איזה בית כו')

והלוואי שיתפלל אדם כל היום[33] - הוא ענין רשימו, להיות: ונפשי כעפר לכל,[34] ולא בבחי' יש שאינו יכול לבטל א"ע, רק: בטל רצונך כו'[35]

והיינו בבחי' מצות ל"ת, שהם למעלה מבחי' מ"ע: שמי עם י"ה שס"ה - שבחי' תפילין של יד הוא בחי': ו"ה - לדבקה בו במ"ע, להיות העלאה בבחי' הר כו'. אבל: י"ה - הוא להיות הביטול במצות ל"ת, בבחי' לא כו'. ועי"ז נמשך מלמעלה: חותם הבולט.

כי הנה בזמן שאין בהמ"ק קיים: אותותינו לא ראינו כו'[36] - שהכל הוא בבחי' העלם. ועמ"ש מזה בד"ה: אני ישנה ולבי ער[37]. משא"כ לע"ל: ולא יכנף עוד מוריך כו'[38].

וביאור ענין זה. הנה יש תורה ויש תורה. יש תורה: ודברי אשר שמתי בפיך[39]בבחי' שוקע, להיות התלבשות אור א"ס ב"ה בחכמה, והחכמה היא לבוש, כמ"ש: עוטה אור כשלמה[40]. אך שלא יהיה לבוש זה מסתיר ומעלים את אור א"ס המלובש בה, אלא: כי עין בעין יראו כו',[41] חשף ה' את זרוע קדשו כו' וראו כל אפסי ארץ כו',[42] לעיני הגוים גלה צדקתו כו'[43] - ע"ז נקרא קורא בתורה.

כי ענין לימוד התורה אף שכבר יודע ההלכה - מצוה לעסוק בה, כדי להמשיך אור א"ס ב"ה שיהיה גילוי אור א"ס למטה ולא יהיה הלבוש מסתיר כלל. (ועמ"ש סד"ה: כי תשמע בקול)

וגילוי זה הוא: וימינו תחבקני[44] - כאדם החובק את חבירו ואינו מניחו ליפרד כו'. ועמ"ש מענין: וימינו תחבקני - בד"ה: ביום השמע"צ. ונקרא: כחותם על לבך מרצועות דתליין על ליבא.

כי הנה התפילין הם אותיות הכתובים על הקלף, וצריך להיות מוקף גויל מד' רוחותיו. כי האותיות הם בחי' העלאת הנפש בהשגתה. אבל הקלף הוא למעלה מן האותיות כי הוא הנושא וסובל את האותיות.

והנה קלף זה הוא העור שממנו הרצועות, הכל הוא רק בחי' עור בהמה טהורה, והרצועות הנמשכות מן הקלף הזה הם תליין על ליבא להיות גילוי האהבה בלב להיות: וימינו תחבקני.

וזהו: שימני כחותם על לבך כי עזה כמות אהבה - כמו שהנשמה אע"פ שאינה צריכה לגוף מ"מ קשה עליה פרידתה, הגם שהגוף מחשיך ומעלים את אור הנשמה - לפי שהגוף הוא הכלי להנשמה. כך מבקשת כנס"י: שימני כחותם על לבך - אע"פ שיהיה חשך והעלם: דאזיל אנה ואנה כו' דיוקנא אשתאר בך[45] - הוא בחי' הביטול בשמו"ע. ואע"פ שאחר התפלה האהבה היא חולפת ועוברת - יהיה כחותם, להיות: וימינו תחבקני - כאדם החובק את חבירו מאחוריו, כך תהיה: וימינו תחבקני - אפי' בבחי' אחוריים, דהיינו כשפונה אנה ואנה - מפני שכנס"י היא בחי' כלי. וכמ"ש: נושאי כלי ה'[46] - שבשעת התפלה הוא בבחי' ביטול, ולכן דייקא: אשתאר - להיות: הלואי שיתפלל אדם כל היום, כנ"ל.

(ועיין בזהר ויחי דף רמ"ד סע"ב, ודף רמ"ה, ובמשפטים דף קי"ד ע"א)

וזהו: אשה כי תזריע וילדה זכר[47] - וארז"ל: אשה מזרעת תחלה יולדת זכר.[48] פי' כשההעלאה ממטה למעלה הוא בבחי' שקיעה, כי יסוד דנוק' שוקע. והיא בחי' היראה, כענין: ותתצב אחותו מרחוק.[49] ועי"ז: יולדת זכר - שנמשך מלמעלה בחי' חותם בולט. וזהו: וצאצאיו חתם באות ברית קדש[50].

ועמ"ש בפ' ויקהל ע"פ: קחו מאתכם תרומה בענין אתכפיא ואתהפכא, איך שע"י אתכפיא, בבחי': נפשי כעפר - מעורר אתעדל"ע מבחי' סוכ"ע, למעלה ממה שמעורר ע"י בחי' אתהפכא כו', ע"ש. וזהו ג"כ ממש כענין המבואר כאן.

ועמ"ש בפ' בחקתי ע"פ: ואפו עשר נשים כו'[51] - דר"ל, שעשר כחות שבנפש יהיו בחי' נוק', דהיינו שידע שבאמת הטוב שיש בו הוא מקבל זה מלמעלה, שבעל האמת נותן לו האמת, ע"ד: וה' יגיה חשכי כו'.[52] וזהו ג"כ ענין: אשה כי תזריע כו':

 

(עוי"ל בענין: שימני כחותם - שהם תפילין. כי הנה ענין: הקב"ה מניח תפילין - היינו מה שנמשך אא"ס ומאיר בחכ' ובינה כו'. ולכן בפ' ראשונה נאמר: כי מי גוי גדול כו'[53]. ומי גוי גדול[54]. כי היא חכמה עילאה, ובהתלבשות אא"ס בחכמה עילאה, דאורייתא מחכמה נפקת - אזי ישראל נראים: גוי גדול. וכמש"ש בד"ה: כי עמך מק"ח, בענין: השקיפה ממעון קדשך מן השמים וברך את עמך את ישראל כו', יעו"ש.

והנה החכמה נק': חותם, כמ"ש בד"ה: אלה מסעי, בענין: ויכתוב משה - כי חותמו של הקב"ה אמת, וזהו מדרגת החכמה. (ועיין בסש"ב פרק ל"ה בהג"ה).

וזהו: שימני כחותם - שבתפילין דמארי עלמא שהן חותמו של הקב"ה, מה כתיב בהו: כי מי גוי גדול כו'. אף כי עכשיו: אותותינו לא ראינו - זהו לפי שההמשכה מבחי' חותם שוקע. ועמ"ש סד"ה: ואלה שמות בנ"י הבאים מצרימה.

אך לע"ל: כי עין בעין יראו - זהו ענין חותם בולט, והיינו לפי שיהיה גילוי בחי' חכמה עילאה, סתימא דכל סתימין כו'. וזהו: כחותם על לבך, וימינו תחבקני - בחי' חסד דלגאו הנק': חסד דקשוט. (באד"ר קל"ג ב') בחי' מקור האמת, שהוא ית' אחד האמת ואין זולתו כו'.

ועפ"ז אפ"ל מ"ש בגמרא (פ"ק דתענית דף ד'): שני דברים שאלה כנס"י שלא כהוגן והקב"ה השיב כהוגן. א': ויבא כגשם והקב"ה השיבה אהיה כטל כו'. הב': שימני כחותם כו' והקב"ה השיבה הן על כפים חקותיך. ובשה"ש רבה בפסוק: שימני כחותם - מבואר הענין באריכות יותר.

והנה ענין: ויבוא כגשם - זהו ענין אתעדל"ע הבאה ע"י אתעדל"ת: ואד יעלה כו'. אבל: אהיה כטל - הוא אתעדל"ע שנמשכה מאליה שלא ע"י אתעדל"ת, מבחי' שאין אתעדל"ת מגעת שם, כמ"ש במ"א בד"ה: האזינו השמים.

ועד"ז יובן ג"כ ענין: שימני כחותם. כי הנה עד"מ החותם הוא עשיה גשמיות, שחוקק שמו על החותם, רק שמ"מ הוא קיום על כל דבר. והוא ענין חכמה עילאה, שנקרא: חותמו של הקב"ה אמת, והחכמה נקרא עשייה אצלו ית', כמ"ש: כולם בחכמה עשית. ויש בזה חותם בולט וחותם שוקע - ח"ע וח"ת כנ"ל.

וכוונת הבקשה בזה - כי בהתלבשות א"ס בחכמה, דאורייתא מחכמה נפקת - שם נראה כנס"י לדבר חשוב מאד נעלה. שבכל התורה נאמר: דבר אל בני ישראל, צו את בנ"י כו', אבל בבחי' שלמעלה מהחכמה, כתיב: אם צדקת כו'. ולכן בקשה: שימני כחותם דוקא.

והקב"ה השיבה כהוגן הן על כפים חקותיך - כי בקשתה זו: שימני כחותם - הוא נקרא עדיין שלא כהוגן, שהרי החותם הוא עדיין עשייה גשמיות ודבר נבדל מהעצמות. וכך אור א"ס ב"ה מרומם רבות מדרגות אין קץ למעלה מהחכמה, כמ"ש בסש"ב ח"ב ספ"ט.

ואף בחי' הנקרא: חותם בולט - בחי' גילוי נפלאות, כמו יצ"מ ולא כמו: שאותותינו לא ראינו - הרי כתיב: עושה פלא - שגם בחי' פלא הוא עשייה גשמיות אצלו ית', שנקרא: אדון הנפלאות, וכמ"ש מזה בד"ה: אשירה להוי' כי גאה גאה.

אבל באמת ישראל עלו במחשבה שהיא בחי' מחשבה הקדומה שלמעלה מהחכמה. ועמ"ש בד"ה: למנצח על השמינית, ומ"ש בפ' ציצית בענין פי': ישראל - לי ראש. 

וזהו ענין: על כפים חקותיך - בחי' אותיות החקוקים בעצמותו ית', משא"כ החותם הוא אותיות החקוקים בדבר נפרד כו'.

ועמ"ש ע"פ: אם בחקתי תלכו, וע"פ: זאת חקת התורה. והוא ענין: גליף גליפו בטהירו עילאה - שלמעלה מהחכמה, ושם שרש נש"י כו'): 

  1. 1 שִׂימֵ֨נִי כַחוֹתָ֜ם עַל־לִבֶּ֗ךָ כַּֽחוֹתָם֙ עַל־זְרוֹעֶ֔ךָ כִּֽי־עַזָּ֤ה כַמָּ֙וֶת֙ אַהֲבָ֔ה קָשָׁ֥ה כִשְׁא֖וֹל קִנְאָ֑ה רְשָׁפֶ֕יהָ רִשְׁפֵּ֕י אֵ֖שׁ שַׁלְהֶ֥בֶתְיָֽה: (שיר השירים פרק ח פסוק ו) רש"י שם: שימני כחותם - בשביל אותה אהבה תחתמני על לבך , שלא תשכחני , ותראה כי עזה כמות אהבה - האהבה שאהבתיך עזה עלי כנגד מיתתי , שאני נהרגת עליך (ראה שה"ר ח , ו). קשה כשאול הקנאה והתגר שנתקנאו ונתגרו בי האומות בשבילך. 'קנאה' בכל מקום - ['אינפרמנט' בלעז , ] לשון אחיזת הלב לנקום נקם. [רשפי] אש שלהבת יה (בנוסחנו: שלהבתיה) - רשפים של אש חזקה הבאה מכח שלהבת של גיהנם. טעם 'זקף גדול' הנקוד על רשפי מלמדינו על תיבת אש שהיא דבוקה לשלהבת יה , לומר: אש של שלהבת יה.
  2. 2 ברכות ו, א
  3. 3 דברי הימים א יז, כא
  4. 4 דברים לג, כט
  5. 5 פסחים פ"ח, א - לא כאברהם שכתוב בו הר שנאמר (בראשית כב, יד) אשר יאמר היום בהר ה' יראה ולא כיצחק שכתוב בו שדה שנאמר (בראשית כד, סג) ויצא יצחק לשוח בשדה אלא כיעקב שקראו בית שנאמר (בראשית כח, יט) ויקרא את שם המקום ההוא בית אל
  6. 6 כִּ֣י לֹ֤א מַחְשְׁבוֹתַי֙ מַחְשְׁב֣וֹתֵיכֶ֔ם וְלֹ֥א דַרְכֵיכֶ֖ם דְּרָכָ֑י נְאֻ֖ם יְהוָֽה: (ישעיהו פרק נה פסוק ח)
  7. 7 ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד -  - משנהמסכת יומאפרק ג'משנה ח' ועוד
  8. 8 ברכות יז, א
  9. 9 מִי־לִ֥י בַשָּׁמָ֑יִם וְ֝עִמְּךָ֗ לֹא־חָפַ֥צְתִּי בָאָֽרֶץ: (תהלים פרק עג פסוק כה)
  10. 10 כָּלָ֥ה שְׁאֵרִ֗י וּלְבָ֫בִ֥י צוּר־לְבָבִ֥י וְחֶלְקִ֗י אֱלֹהִ֥ים לְעוֹלָֽם: (תהלים פרק עג פסוק כו)
  11. 11 רוֹמֲמ֣וֹת אֵ֭ל בִּגְרוֹנָ֑ם וְחֶ֖רֶב פִּיפִיּ֣וֹת בְּיָדָֽם: (תהלים פרק קמט פסוק ו)
  12. 12 ע"פ ישעיה כ"ה, ה - כְּחֹרֶב בְּצָיוֹן שְׁאוֹן זָרִים תַּכְנִיעַ חֹרֶב בְּצֵל עָב זְמִיר עָרִיצִים יַעֲנֶה.
  13. 13 נְהַ֣ר דִּי־נ֗וּר נָגֵ֤ד וְנָפֵק֙ מִן־קֳדָמ֔וֹהִי אֶ֤לֶף אַלְפִים֙ אַלְפִין֙ יְשַׁמְּשׁוּנֵּ֔הּ וְרִבּ֥וֹ רִבְוָ֖ן רִבְבָ֖ן קָֽדָמ֣וֹהִי יְקוּמ֑וּן דִּינָ֥א יְתִ֖ב וְסִפְרִ֥ין פְּתִֽיחוּ: (דניאל פרק ז פסוק י)
  14. 14 שְׂרָפִ֨ים עֹמְדִ֤ים ׀ מִמַּ֙עַל֙ ל֔וֹ שֵׁ֧שׁ כְּנָפַ֛יִם שֵׁ֥שׁ כְּנָפַ֖יִם לְאֶחָ֑ד בִּשְׁתַּ֣יִם׀ יְכַסֶּ֣ה פָנָ֗יו וּבִשְׁתַּ֛יִם יְכַסֶּ֥ה רַגְלָ֖יו וּבִשְׁתַּ֥יִם יְעוֹפֵֽף: (ישעיהו פרק ו פסוק ב)
  15. 15 במדבר טו, מא - אֲנִ֞י יְהֹוָ֣ה אֱלֹֽהֵיכֶ֗ם אֲשֶׁ֨ר הוֹצֵ֤אתִי אֶתְכֶם֙ מֵאֶ֣רֶץ מִצְרַ֔יִם לִהְי֥וֹת לָכֶ֖ם לֵאלֹהִ֑ים אֲנִ֖י יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֵיכֶֽם׃
  16. 16 אֲ֭דנָי שְׂפָתַ֣י תִּפְתָּ֑ח וּ֝פִ֗י יַגִּ֥יד תְּהִלָּתֶֽךָ: (תהלים פרק נא פסוק יז)
  17. 17 במסכת שבת (פ"ח, ב) "ויתיצבו בתחתית ההר. אמר ר' אבדימי בר חמא, מלמד שכפה הקב"ה עליהם את ההר כגיגית ואמר להם אם אתם מקבלים התורה מוטב, ואם לאו שם תהא קבורתכם.
  18. 18 מָה־רַבּ֬וּ מַעֲשֶׂ֨יךָ׀ יְֽהוָ֗ה כֻּ֭לָּם בְּחָכְמָ֣ה עָשִׂ֑יתָ מָלְאָ֥ה הָ֝אָ֗רֶץ קִנְיָנֶֽךָ: (תהלים פרק קד פסוק כד)
  19. 19 וְאֶל־בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵ֖ל תְּדַבֵּ֣ר לֵאמֹ֑ר שֶׁ֠מֶן מִשְׁחַת־קֹ֨דֶשׁ יִהְיֶ֥ה זֶ֛ה לִ֖י לְדֹרֹתֵיכֶֽם: (שמות פרק ל פסוק לא)
  20. 20 וַתָּ֣רֶם כִּרְאֵ֣ים קַרְנִ֑י בַּ֝לֹּתִ֗י בְּשֶׁ֣מֶן רַעֲנָֽן: (תהלים פרק צב פסוק יא) רש"י שם  
  21. 21 וַעֲשִׂיתֶם֙ אֶת־חֻקֹּתַ֔י וְאֶת־מִשְׁפָּטַ֥י תִּשְׁמְר֖וּ וַעֲשִׂיתֶ֣ם אֹתָ֑ם וִישַׁבְתֶּ֥ם עַל־הָאָ֖רֶץ לָבֶֽטַח: (ויקרא פרק כה פסוק יח)
  22. 22 ברכת אהבת עולם
  23. 23 שמות יט, כ - וַיֵּרֶד יְהוָה עַל הַר סִינַי אֶל רֹאשׁ הָהָר וַיִּקְרָא יְהוָה לְמֹשֶׁה אֶל רֹאשׁ הָהָר וַיַּעַל מֹשֶׁה.
  24. 24 קַדֶּשׁ־לִ֨י כָל־בְּכ֜וֹר פֶּ֤טֶר כָּל־רֶ֙חֶם֙ בִּבְנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֔ל בָּאָדָ֖ם וּבַבְּהֵמָ֑ה לִ֖י הֽוּא: (שמות פרק יג פסוק ב)
  25. 25 וְהָיָה֩ לְךָ֨ לְא֜וֹת עַל־יָדְךָ֗ וּלְזִכָּרוֹן֙ בֵּ֣ין עֵינֶ֔יךָ לְמַ֗עַן תִּהְיֶ֛ה תּוֹרַ֥ת יְהוָ֖ה בְּפִ֑יךָ כִּ֚י בְּיָ֣ד חֲזָקָ֔ה הוֹצִאֲךָ֥ יְהוָ֖ה מִמִּצְרָֽיִם: (שמות פרק יג פסוק ט)
  26. 26 וְאָמַרְתָּ֞ כֹּה־אָמַ֨ר אֲדנָ֤י יְהֹוִה֙ לִיר֣וּשָׁלִַ֔ם מְכֹרֹתַ֙יִךְ֙ וּמֹ֣לְדֹתַ֔יִךְ מֵאֶ֖רֶץ הַֽכְּנַעֲנִ֑י אָבִ֥יךְ הָאֱמֹרִ֖י וְאִמֵּ֥ךְ חִתִּֽית: (יחזקאל פרק טז פסוק ג) וּמוֹלְדוֹתַ֗יִךְ בְּי֨וֹם הוּלֶּ֤דֶת אוֹתָךְ֙ לֹא־כָרַּ֣ת שָׁרֵּ֔ךְ וּבְמַ֥יִם לֹא־רֻחַ֖צְתְּ לְמִשְׁעִ֑י וְהָמְלֵחַ֙ לֹ֣א הֻמְלַ֔חַתְּ וְהָחְתֵּ֖ל לֹ֥א חֻתָּֽלְתְּ: (יחזקאל פרק טז פסוק ד)
  27. 27 מֽוֹשִׁיבִ֨י׀ עֲקֶ֬רֶת הַבַּ֗יִת אֵֽם־הַבָּנִ֥ים שְׂמֵחָ֗ה הַֽלֲלוּ־יָֽהּ: פ (תהלים פרק קיג פסוק ט)
  28. 28 תַּ֗חַת אֲשֶׁ֤ר לֹא־עָבַ֙דְתָּ֙ אֶת־יְהוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ בְּשִׂמְחָ֖ה וּבְט֣וּב לֵבָ֑ב מֵרֹ֖ב כֹּֽל: (דברים פרק כח פסוק מז)
  29. 29 אם שמוע
  30. 30 כֵּן־צְדָקָ֥ה לְחַיִּ֑ים וּמְרַדֵּ֖ף רָעָ֣ה לְמוֹתֽוֹ: (משלי פרק יא פסוק יט)
  31. 31 תְּבִאֵ֗מוֹ וְתִטָּעֵ֙מוֹ֙ בְּהַ֣ר נַחֲלָֽתְךָ֔ מָכ֧וֹן לְשִׁבְתְּךָ֛ פָּעַ֖לְתָּ יְהוָ֑ה מִקְּדָ֕שׁ אֲדנָ֖י כּוֹנֲנ֥וּ יָדֶֽיךָ: (שמות פרק טו פסוק יז)
  32. 32 שְׂמֹאלוֹ֙ תַּ֣חַת רֹאשִׁ֔י וִימִינ֖וֹ תְּחַבְּקֵֽנִי: (שיר השירים פרק ח פסוק ג)
  33. 33 ברכות כא, א
  34. 34 ברכות יז, א
  35. 35 אבות ב, ד
  36. 36 אֽוֹתֹתֵ֗ינוּ לֹ֥א רָ֫אִ֥ינוּ אֵֽין־ע֥וֹד נָבִ֑יא וְלֹֽא־אִ֝תָּ֗נוּ יֹדֵ֥עַ עַד־מָֽה: (תהלים פרק עד פסוק ט)
  37. 37 אֲנִ֥י יְשֵׁנָ֖ה וְלִבִּ֣י עֵ֑ר ק֣וֹל׀ דּוֹדִ֣י דוֹפֵ֗ק פִּתְחִי־לִ֞י אֲחֹתִ֤י רַעְיָתִי֙ יוֹנָתִ֣י תַמָּתִ֔י שֶׁרֹּאשִׁי֙ נִמְלָא־טָ֔ל קְוֻצּוֹתַ֖י רְסִ֥יסֵי לָֽיְלָה: (שיר השירים פרק ה פסוק ב)
  38. 38 וְנָתַ֨ן לָכֶ֧ם אֲדנָ֛י לֶ֥חֶם צָ֖ר וּמַ֣יִם לָ֑חַץ וְלֹא־יִכָּנֵ֥ף עוֹד֙ מוֹרֶ֔יךָ וְהָי֥וּ עֵינֶ֖יךָ רֹא֥וֹת אֶת־מוֹרֶֽיךָ: (ישעיהו פרק ל פסוק כ)
  39. 39 וַאֲנִ֗י זֹ֣את בְּרִיתִ֤י אוֹתָם֙ אָמַ֣ר יְהוָ֔ה רוּחִי֙ אֲשֶׁ֣ר עָלֶ֔יךָ וּדְבָרַ֖י אֲשֶׁר־שַׂ֣מְתִּֽי בְּפִ֑יךָ לֹֽא־יָמ֡וּשׁוּ מִפִּיךָ֩ וּמִפִּ֨י זַרְעֲךָ֜ וּמִפִּ֨י זֶ֤רַע זַרְעֲךָ֙ אָמַ֣ר יְהוָ֔ה מֵעַתָּ֖ה וְעַד־עוֹלָֽם: ס (ישעיהו פרק נט פסוק כא)
  40. 40 עֹֽטֶה־א֭וֹר כַּשַּׂלְמָ֑ה נוֹטֶ֥ה שָׁ֝מַ֗יִם כַּיְרִיעָֽה: (תהלים פרק קד פסוק ב)
  41. 41 ק֥וֹל צֹפַ֛יִךְ נָ֥שְׂאוּ ק֖וֹל יַחְדָּ֣ו יְרַנֵּ֑נוּ כִּ֣י עַ֤יִן בְּעַ֙יִן֙ יִרְא֔וּ בְּשׁ֥וּב יְהוָ֖ה צִיּֽוֹן: (ישעיהו פרק נב פסוק ח)
  42. 42 ישעי' נב, י - חָשַׂף יְהוָה אֶת זְרוֹעַ קָדְשׁוֹ לְעֵינֵי כָּל הַגּוֹיִם וְרָאוּ כָּל אַפְסֵי אָרֶץ אֵת יְשׁוּעַת אֱלֹהֵינוּ.
  43. 43 הוֹדִ֣יעַ יְ֭הוָה יְשׁוּעָת֑וֹ לְעֵינֵ֥י הַ֝גּוֹיִ֗ם גִּלָּ֥ה צִדְקָתֽוֹ: (תהלים פרק צח פסוק ב)
  44. 44 שְׂמֹאלוֹ֙ תַּ֣חַת רֹאשִׁ֔י וִימִינ֖וֹ תְּחַבְּקֵֽנִי: (שיר השירים פרק ח פסוק ג)
  45. 45 דאי' בזהר אמרה כנס"י אע"ג דאזיל ואתי הכא והכא דיוקני אשתאר בך לעלם כו',
  46. 46 ישעיה נב, יא
  47. 47 דַּבֵּ֞ר אֶל־בְּנֵ֤י יִשְׂרָאֵל֙ לֵאמֹ֔ר אִשָּׁה֙ כִּ֣י תַזְרִ֔יעַ וְיָלְדָ֖ה זָכָ֑ר וְטָֽמְאָה֙ שִׁבְעַ֣ת יָמִ֔ים כִּימֵ֛י נִדַּ֥ת דְּוֺתָ֖הּ תִּטְמָֽא: (ויקרא פרק יב פסוק ב)
  48. 48 ברכות ס, א
  49. 49 וַתֵּתַצַּ֥ב אֲחֹת֖וֹ מֵרָחֹ֑ק לְדֵעָ֕ה מַה־יֵּעָשֶׂ֖ה לֽוֹ: (שמות פרק ב פסוק ד)
  50. 50 שבת קלז, ב , ברכת המילה
  51. 51 בְּשִׁבְרִ֣י לָכֶם֘ מַטֵּה־לֶחֶם֒ וְ֠אָפוּ עֶ֣שֶׂר נָשִׁ֤ים לַחְמְכֶם֙ בְּתַנּ֣וּר אֶחָ֔ד וְהֵשִׁ֥יבוּ לַחְמְכֶ֖ם בַּמִּשְׁקָ֑ל וַאֲכַלְתֶּ֖ם וְלֹ֥א תִשְׂבָּֽעוּ: ס (ויקרא פרק כו פסוק כו)
  52. 52 כִּֽי־אַתָּ֥ה נֵירִ֖י יְהוָ֑ה וַיהוָ֖ה יַגִּ֥יהַּ חָשְׁכִּֽי: (שמואל ב פרק כב פסוק כט)
  53. 53 כִּ֚י מִי־ג֣וֹי גָּד֔וֹל אֲשֶׁר־ל֥וֹ אֱלֹהִ֖ים קְרֹבִ֣ים אֵלָ֑יו כַּיהוָ֣ה אֱלֹהֵ֔ינוּ בְּכָל־קָרְאֵ֖נוּ אֵלָֽיו: (דברים פרק ד פסוק ז)
  54. 54 וּמִי֙ גּ֣וֹי גָּד֔וֹל אֲשֶׁר־ל֛וֹ חֻקִּ֥ים וּמִשְׁפָּטִ֖ים צַדִּיקִ֑ם כְּכֹל֙ הַתּוֹרָ֣ה הַזֹּ֔את אֲשֶׁ֧ר אָנֹכִ֛י נֹתֵ֥ן לִפְנֵיכֶ֖ם הַיּֽוֹם: (דברים פרק ד פסוק ח)