ב"ה, ה' טבת, תשט"ז
ברוקלין.
שלום וברכה!
במענה על מכתבו מכ"ג כסלו, בו שואל אם יתחיל להתפלל בנוסח אר"י. ובטח כוונתו לא לנוסח ספרד אלא לנוסח האר"י על פי שברר רבנו הזקן.
והנה למותר לבאר המעלות אשר בנוסח זה ומקצתו מבואר בההקדמה לשער הכולל הנדפס ביחד עם הסידור של רבנו הזקן - בעל התניא והשו"ע, אשר על פי המקובל סידרו רבנו הזקן מתוך ששים סידורים ונוסחאות. אבל עליו לדעת כי ע"פ המבואר בשו"ת בית היוצר ומנח"א ח"א הנה אף שיש לשנות מנוסח אשכנז לנוסח ספרד ובנוסח ספרד גופא לנוסח האר"י הנ"ל, אבל לא להיפך. זאת אומרת שבאם יקבל על עצמו להתפלל בנוסח אר"י, הרי זה צ"ל על מנת להחזיק בנוסח זה לתמיד. ולכן יתבונן אם החלטתו זו היא החלטית. ואז ימלא משאלות לבבו לטובה להתפלל בנוסח רבנו הזקן נשיא ישראל, ותבוא עליו ברכה.
במה שכותב איך לסדר לימודו ולחלקו במשך שעות היום, עליו להתדבר בזה עם אנ"ש על אתר, שלפניהם יפרט ידיעותיו וסדריו עד עתה, והם יורוהו.
במש"כ במכתבו בענין ישלש אדם כו' - יעויין בזה במפרשי הש"ס על אתר. ובהנוגע להלכה למעשה - בהל' ת"ת לרבנו הזקן פ"ב. יעויין שם.
בטח יודע משלשת השיעורים השוים לכל נפש, מתקנת כ"ק מו"ח אדמו"ר זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע, בחומש תהלים ותניא הידועים ומקיים אותם, ועכ"פ ישמור וצם[1] מכאן ולהבא.
בברכה,
בשם כ"ק אדמו"ר שליט"א
מזכיר