אך מאחר שהרע שבחלל השמאלי בבינוני הוא בתקפו כתולדתו להתאות תאוה לכל תענוגי עוה"ז, ולא נתבטל במיעוט לגבי הטוב ולא נדחה ממקומו כלל.
רק שאין לו שליטה וממשלה להתפשט באברי הגוף, מפני הקב"ה העומד לימין אביון ועוזר ומאיר לנפש האלהית.
לכן נקרא: "כרשע" כמארז"ל: "אפילו כל העולם כולו אומרים לך צדיק אתה, היה בעיניך כרשע", ולא רשע ממש אלא שיחזיק עצמו לבינוני ולא להאמין להעולם שאומרים שהרע שבו נתבטל לגבי הטוב, שזו מדרגת צדיק.
אלא יהיה בעיניו כאלו מהותו ועצמותו של הרע הוא בתקפו ובגבורתו בחלל השמאלי כתולדתו ולא חלף והלך ממנו מאומה, ואדרבה נתחזק יותר בהמשך הזמן שנשתמש בו הרבה באכילה ושתיה ושאר ענייני עוה"ז.
ואף מי שבתורת ה' חפצו, ויהגה בה יומם ולילה לשמה - אין זו הוכחה כלל שנדחה הרע ממקומו, אלא יכול להיות שמהותו ועצמותו הוא בתקפו ובגבורתו במקומו בחלל השמאלי.
רק שלבושיו, שהם מחשבה דבור ומעשה של נפש הבהמית, אינן מתלבשים במוח והפה והידים ושאר אברי הגוף, מפני ה' שנתן שליטה וממשלה למוח על הלב.
ולכן נפש האלהית שבמוח מושלת בעיר קטנה, אברי הגוף כולם - שיהיו לבוש ומרכבה לשלשה לבושיה שיתלבשו בהם, שהם מחשבה דבור ומעשה של תרי"ג מצות התורה.
אבל מהותה ועצמותה של נפש האלהית, אין לה שליטה וממשלה על מהותה ועצמותה של נפש הבהמית, בבינוני, כי אם בשעה שאהבת ה' הוא בהתגלות לבו, בעתים מזומנים כמו בשעת התפלה וכיוצא בה.
ואף גם זאת הפעם, אינה רק שליטה וממשלה לבד, כדכתיב: ""ולאום מלאום יאמץ" - כשזה קם זה נופל וכשזה קם כו'" - שנפש האלהית מתאמצת ומתגברת על נפש הבהמית, במקור הגבורות שהיא בינה, להתבונן בגדולת ה' א"ס ב"ה ולהוליד אהבה עזה לה' כרשפי אש בחלל הימני שבלבו, ואז אתכפיא ס"א שבחלל השמאלי.
אבל לא נתבטל לגמרי בבינוני אלא בצדיק שנאמר בו: "ולבי חלל בקרבי", והוא מואס ברע ושונאו: בתכלית השנאה והמיאוס או שלא בתכלית השנאה כנ"ל.
אבל בבינוני הוא דרך משל כאדם שישן, שיכול לחזור וליעור משנתו - כך הרע בבינוני הוא כישן בחלל השמאלי, בשעת ק"ש ותפלה שלבו בוער באהבת ה', ואח"כ יכול להיות חוזר וניעור.
ולכן היה רבה מחזיק עצמו כבינוני אף דלא פסיק פומיה מגירסא, ובתורת ה' חפצו יומם ולילה, בחפיצה וחשיקה ותשוקה ונפש שוקקה לה' באהבה רבה כבשעת ק"ש ותפלה, ונדמה בעיניו כבינוני המתפלל כל היום. וכמאמר רז"ל: "הלואי שיתפלל אדם כל היום כולו":
והנה מדת אהבה זו האמורה בבינונים בשעת התפלה, ע"י התגברות הנפש האלהית כו' - הנה לגבי מדרגת הצדיקים עובדי ה' באמת לאמיתו אין בחי' אהבה זו נקראת בשם עבודת אמת כלל, מאחר שחולפת ועוברת אחר התפלה וכתיב: "שפת אמת תכון לעד, ועד ארגיעה לשון שקר" (משלי יב, יט).
ואעפ"כ, לגבי מדרגת הבינונים נקראת עבודה תמה באמת לאמיתו שלהם, איש איש כפי מדרגתו במדרגת הבינונים. והריני קורא באהבתם שבתפלתם ג"כ: "שפת אמת תכון לעד" - הואיל ובכח נפשם האלהית לחזור ולעורר בחי' אהבה זו לעולם בהתגברותה בשעת התפלה מדי יום ביום, ע"י הכנה הראויה לכל נפש כפי ערכה ומדרגתה.
כי הנה מדת אמת היא מדתו של יעקב הנקרא: "בריח התיכון, המבריח מן הקצה אל הקצה" (שמות כו, כח), מרום המעלות ומדרגות עד סוף כל דרגין. ובכל מעלה ומדרגה מבריח תוך נקודה האמצעית, שהיא נקודת ובחי' מדת אמת שלה.
ומדת אמת היא נחלה בלי מצרים, ואין לה שיעור למעלה עד רום המעלות, וכל מעלות ומדרגות שלמטה הם כאין לגבי מעלות ומדרגות שלמעלה מהן.
[כידוע לי"ח שבחי' ראש ומוחין של מדרגות תחתונות הן למטה מבחי' עקביים ורגלי מדרגות עליונות מהן. וכמאמר רז"ל: "רגלי החיות כנגד כולן"]: