Letter # 3401

י"א ניסן, ה'תשט"ו - מוה"ר משה דובער שי' - רבקין

3401

Previous
0:00/0:00
1x

0.25x

0.5x

0.75x

1x

1.25x

1.5x

1.75x

2x

Next

ב"ה, י"א ניסן, ה'תשט"ו

ברוקלין, נ.י.

הרה"ג והרה"ח הוו"ח אי"א נו"נ וכו'
מוה"ר משה דובער שי'[1]

שלום וברכה!

מכתבו נתקבל.

ולקראת חג המצות, זמן חירותנו, הבא עלינו ועל כל ישראל לטובה, הנני בזה להביע ברכתי לחג כשר ושמח, וחירות אמתית, חירות מדאגות בגשם ומדאגות ברוח - מכל דבר המעכב עבודת ה' בשמחה ובטוב לבב.

להמשיך מחירות ושמחה זו בימי כל השנה כולה.

ב' הקונ' ע"ד שאלה וחציצה קבלתים. ות"ח. (כנראה א' ה"ה הקונ' שנתן לי מכבר במימיוגרף). ולחביבותא דפטטיא דאורייתא, אני אמרתי בחפזי עכ"פ (וכמדומה שאין זה כוזב, ח"ו) בד' קושיות כמנהג רגל זה:

א) מש"כ בענין חציצה - לפלא שלא נגע בבירור עיקר הדבר, אם כשחוצץ - אין טבילה (שהרי מורחץ ילפינן לה בעירובין ד, ב[2]. ומיושב בפשיטות הא דקרצה שפתותי'[3]). או שישנה לטבילה אלא שפסולה היא (ולכן חלוקה חציצה ברובו או במיעוטו, משא"כ בטבילה[4]. אף שצע"ג מנ"ל לחלק כיון דמורחץ ילפינן כנ"ל).

ב) מש"כ בר"ע ה'[5] - תמי' לי, שהרי מיעוטו המקפיד אינו חוצץ, אלא שרבנן גזרו.

ג) כן לפלא שלא זכר שו"ת הצ"צ חיו"ד סקנ"ח שכמה הל' גברתי יש ללמוד ממנה בנדו"ד.

ד) מש"כ בהערה בע' טו"ב - ח"י[6] בענין חציצת האויר שבין התש"ר והראש שיש לומר שלא הקפידה תורה בזה דהוי דרך הנחה כו' וא"כ עכ"פ יש למעט בחציצה זו כמה שאפשר - לפענ"ד לא נ"ל, כי אדרבה הקפידה תורה שתהי' תחתיתה של תש"ר שטוחה (ועיין מנחות לה, א[7]. ובהקדמת פיה"מ להרמב"ם: ראינו בל"ס מיהושע[8] וע"ע כו') וא"כ אדרבה צ"ל ההנחה באופן שרק מיעוטו נוגע. ולולא כובד התש"ר שממעך את עור הראש נגיעת שטח ישר בשטח כדורי הוא רק בנקודה אחת.

בברכת החג.

  1. 1 רבקין
  2. 2 חציצין דאורייתא נינהו דכתיב (ויקרא טו, טז) ורחץ את כל בשרו (במים) דשלא יהא דבר חוצץ בין בשרו למים במים במי מקוה
  3. 3 מקואת ח, ה: נתנה שערה בפיה, קפצה ידה, קרצה שפתותיה, כאילו לא טבלה.
  4. 4 אם נשאר אפילו חלק קטן שלא נכנס במים אין זה טבילה כלל
  5. 5 בריש עמוד ה
  6. 6 היינו בעמודים 17 עד 18
  7. 7 העושה תפילתו עגולה סכנה ואין בה מצוה אמר רב פפא מתני' דעבידא כי אמגוזא סכנה - שכשיכנס בפתח ויכה ראשו באיסקופה שלא יכנסו התפילין בראשו: ואין בה מצוה - דמרובעות הלכה למשה מסיני: כאמגוזא - שעור בית מושבם חדוד ביותר אבל עגול כעגיל וכטבעת אימא דכשירה שהרי יש להם [בית] מושב:
  8. 8 גון מה שאמרו במאמר הכתוב פרי עץ הדר, אולי יהיה רימונים, או חבושים, או זולתם, עד שהביאו ראיה עליו ממה שנאמר פרי עץ הדר, ואמרו: עץ שטעם עצו ופריו שווה, ואמר אחר, פרי הדר באילנו משנה לשנה, ואמר אחר, פרי הדר על כל מים. אלו הראיות לא הביאו מפני שנשתבש עליהם העניין עד שנודע להם מהראיות האלה. אבל ראינו ללא ספק מיהושע עד עתה, שהאתרוג היו לוקחים עם הלולב בכל שנה, ואין בו מחלוקת. אבל חקרו על הרמז הנמצא בכתוב לזה הפירוש המקובל. היינו שהתפילין הם שטוחים ואין חשש משום חציצת אויר