ב"ה, כ"ה טבת, תשט"ז
ברוקלין.
שלום וברכה!
במענה על מכתבו מה' טבת, וכמו שכותב לאחר מכתבו שלפני זה, לפני שנה וחצי, ובמילא מובן שבמשך זמן זה יכול הי' ובמילא גם מחויב הי' לעלות בהנוגע ללימוד תורת החסידות והליכה בהדרכותי' ומנהגי', וחפשתי אודות זה עכ"פ ראשי פרקים בארבעת העמודים של מכתבו ולא מצאתי אפילו רמז בזה, ורק עוה"פ קושיות.
ולפלא על בן ישראל היודע אשר קבלת התורה היתה ע"י הקדמת נעשה לנשמע דוקא, ובכללות, כפסק המשנה ברכות ריש פרק ב' התחלת כל עניני איש הישראלי הם מתוך קבלת עול דוקא, שכנראה אחז לו דרך הפכי לגבב קושיא על קושיא, וכשמקבל מענה על הראשונות מחטט אחרי חדשות.
למדתי זכות עליו שאפשר שבזמן שבין שני מכתביו למד תורת החסידות ולימוד לעיונא אליבא דנפשי' ובלימוד הנגלה, ובמילא גדול הוא התלמוד שהביא לידי מעשה, אלא שמרוב עניוות אינו רוצה להתפאר בזה. אבל אז הרי עכ"פ איזו רמז צריך הי' להיות במכתבו עד"ז, והעיקר שהקושיות היו אז בסגנון אחר, ואז לא הי' צריך הקדמה להם שאין שאלותיו להכעיס או לקנתר, כי הסגנון הי' מוכיח על זה, ועוד זאת שקודם שהי' מעלה הקושיא על הכתב הי' מחפש במקומות השייכים להענינים אפשר אין מקום לקושיא, בכל זה כיון שמדי ס"ס לא יצא, הנה על אותן השאלות הנוגעים לפועל, אבוא בכאן בקצרה, והם:
א) בשיחות נשיאי חב"ד נמצאים כמה פרטים בהנוגע לתקופות הקודמות של החסידות שאינן מוזכרין בספרים אחרים, וכנראה שרוצה להסיק מזה מסקנות מבהילות, וכמרבית הקושיות כגון דא יסודם בהעדר ידיעה וכו', כי לולא זאת הי' יודע שגם הספר הראשון בכגון דא הוא שבחי הבעש"ט, ונכתב בעיקר על יסוד דברי רבנו הזקן [ב]על התניא והשו"ע וכמבואר בהקדמה שם. ואכ"מ.
ב) בהנוגע להסידור איך בא לשינוי הנוסחאות ואיזהו סיבת השינוי בהסי' שעל השער כתוב שהם נוסח אר"י. -
יעיין בזה בהקדמת שער הכולל השתלשלות הדפסת הסידורים, וכיון שנדפסו ע"י בני אדם אשר על כאו"א נאמר שגיאות מי יבין, היו שגיאות גם בסידור הראשון ועוד בימי רבנו הזקן ערכו לוח התיקון, וכן מזמן לזמן ביררו וליבנו על פי המקובל בתוככי החסידים.
ג) בהנוגע לשיעורים.
הנה בספרו של הרה"ג והרה"ח מו"ה חיים נאה ע"ה, מביא כמה שיעורים ומציין בהם אם זוהי סברא או שגם יש בזה קבלה בתוככי החסידים.
ד) על שאלתו ג' וד', איני מוצא בהם נפק"מ בהנוגע לו בלימוד התורה ובקיום המצות, ובמילא חבל על זמנו להתעמק בדברים שאין להם כל שייכות לתפקיד כאו"א מאתנו כדבר משנה, אני נבראתי לשמש את קוני.
בברכה לבשו"ט בהנוגע לעצמו,
בשם כ"ק אדמו"ר שליט"א
מזכיר